تاریخ انتشار: ۲۹ تير ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۵

برگزاري نشست تخصصي گروه جامعه شناسي

نشست تخصصی گروه جامعه شناسی با عنوان بررسي و سنجش هويت قومي ايرانيان برگزار شد

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه در روز دوشنبه مورخ 23/4/93این نشست در پژوهشگاه علوم انسانی با حضور اعضای هیات علمی و با  سخنرانی خانم دكتر فروزنده جعفرزاده­پور برگزار شد

این نشست حاصل طرح پژوهشي با عنوان " بررسي و سنجش هويت قومي ايرانيان" بوده و در سال 1392 توسط خانم  دکتر جعفرزاده­پور به انجام رسيده بود. مجری طرح توضیح داد که طرح بررسی و سنجش هویت قومی ایرانیان یکی از طرحهای شبکه برنامه گروه جامعه شناسی پژوهشگاه است. این شبکه برنامه به ابعاد و انواع هویت ایرانیان می پردازد. در اين نشست ايشان يافته­هاي پژوهش را براي حاضرين تشريح نمودند.خانم جعفرزاده­پور ابتدا كليات طرح «بررسي و سنجش هويت قومي ايرانيان» را مطرح نمودند. در تعريف هويت قومي بيان شد كه، هويت قومي يكي از انواع هويت جمعي است. هویت قومی به ویژگی هایی اطلاق می شود  كه يك قوم را از اقوام ديگر جدا مي‌كند.

در خصوص هویت و ویژگی های آن توضیح داده شد که هویت امری واحد نبوده و سیال است.فرد مي‌تواند همزمان هويت ملي، ديني، قومي و ... متعددي داشته باشد. از اينرو هويت امري نسبي و اجتماعي است كه در طول زمان دچار تحول مي‌شود.

يكي از ويژگي‌هاي هويت قومي كه مختص ايران مي­باشد، و در دیگر نقاط جهان چنین ویژگی در ارتباط با اقوام مطرح نیست اين است كه اقوام ايراني در واقع ایرانیانی هستند که با فرهنگهای مختلف در طول تاريخ در كشور زندگي كردند و مهاجر نبوده بلکه سابقه سكونت طولاني در این آب و خاک را دارند.برخلاف سایر نقاط جهان که اقوام گروههای جمعیتی مهاجری هستند که در برخی مناطق ساکن شده و دارای فرهنگ و پیشینه تاریخی متفاوتی هستند.يعني هويت قومي در ايران دارای ويژگي‌هايي است كه نمي‌توان در جاي ديگر مشاهده كرد.

منظور از قوم، گروهي اجتماعي هستند كه اعضاي آن احساس اشتراك در اصل و ريشه دارند و با يكديگر احساس همبستگي مي­كنند.از نظر اسميت قوم عبارت است از يك جمعيت انساني مشخص، با يك افسانه اجدادي مشترك، خاطرات مشترك، عناصر فرهنگي، پيوند با يك سرزمين تاريخي و ميزاني از حس منافع مشترک (مؤلفه‌هاي قوم).

مسئله اصلي  این پژوهش شناخت وضعيت موجود هويت قومي در كشور با توجه به مؤلفه‌هاي پنج‌گانه و رابطه آن با تعلق، تعهد، و آگاهي قومي بوده است و اهداف پژوهش عبارتند از :سنجش هويت قومي ايرانيان - شناخت تأثير احساس محروميت بر هويت قومي؛ - شناخت تأثير احساس عدالت برهويت قومي؛ - شناخت تأثير احساس رضايت اجتماعي برهويت قومي؛ - شناخت تأثير جهاني‌شدن برهويت قومي.

این پژوهش بصورت پيمايشی در 7 استان (آذربايجان شرقي، كردستان، لرستان، سيستان و بلوچستان، يزد، گلستان و خوزستان) در مناطق شهری و روستایی و با توزيع 2100 پرسشنامه انجام شده است. بعد از پالايش جمعاً 1966 پرسشنامه در نهايت مورد تحليل قرار گرفته است.

جعفرزاده پور توضیح داد که اطلاعاتی که برای کل جامعه آماری ارائه می شود در مورد تمامی اقوام صادق نمی باشد و وضعیت هویت قومی هر یک از اقوام به تفکیک در ادامه توضیح داده خواهد شد.

-       متغيير تحصيلات در تلطيف شدن هويت قومي مؤثر است.

-       بين نوع شغل و هويت قومي رابطه وجود دارد. كساني كه مشاغل دولتي داشته‌اند، بالاترين وضعيت هويت قومي را داشته‌اند.

-       بين محل سكونت و وضعيت هويت قومي ارتباطي مشاهده نشد.

-       بين جهاني‌شدن و وضعيت هويت قومي رابطه مستقيم وجود دارد.

-       وضعيت هويت قومي و احساس محروميت نسبي با هم رابطه ندارند.

-       بين احساس عدالت و وضعيت هويت قومي رابطه وجود دارد.

-       بين احساس رضايت اجتماعي و وضعيت هويت قومي رابطه وجود دارد. وقتي رضايت اجتماعي افزايش پيدا مي‌كند، ميزان هويت قومي كاهش مي‌يابد.

-       بالاترين وضعيت هويت قومي بين اعراب و ترك‌ها مشاهده مي‌شود.

در ادامه وضعیت مولفه های هویت قومی به تفکیک در اقوام مورد مطالعه مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت و در پایان، پرسش­هايي توسط حاضرين در جلسه مطرح شد که سخنران به آنها پاسخ داد.