تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۷

دوره‌های آموزشی مبانی، مفاهیم و روش‌های آینده‌پژوهی برگزار شد

این کارگاه در تاریخ برگزاری: 07/08/1393 برای مدیران ستادی و در تاریخ  06/09/1393 ویژه مدیران استانی برگزار گردید. این کارگاه که به همت سازمان بهزیستی کشور و با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و با هماهنگی سرکار خانم خوانساری رئیس اداره اموزش سازمان بهزیستی کشور و سرکار خانم فرهادی کارشناس اداره اموزش برگزار گردید .

سخنران افتتاحیه این کارگاه ها آقای امیرانی (معاون آموزش و پژوهش سازمان بهزیستی کشور)- آقای دکتر احترامی (مدیر دفتر آینده‌پژوهی سازمان بهزیستی کشور) و سخنران اختتامیه آقای دکتر هاشمی، رئیس سازمان بهزیستی کشور بودند و در این بین اساتید گروه اینده پژوهشی پژوهشگاه آقایان اردشیر سیاح مفضلی و علیرضا اسدی کارگاه را برگزار نمودند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم انسانی آقای امیرانی معاون محترم آموزش و پژوهش سازمان بهزیستی کشور به عنوان سخنران افتتاحیهدوره آموزشی مبانی، مفاهیم و روش‌های آینده‌پژوهی به مواردی از جمله اهداف، ضرورت و اهمیت برگزاری این دوره آموزشی اشاره کردند. ایشان این جلسه را به عنوان نخستین جلسه آموزشی و سرآغاز برنامه‌های آموزشی آینده‌پژوهی سازمان بهزیستی عنوان کردند و هدف از برگزاری این دوره آموزشی را زمینه‌سازی مناسب به منظور تشریح مفاهیم آینده‌پژوهی در سازمان بهزیستی و ایجاد نگاهی مشترک و برداشتی همسان از مفاهیم و مبانی آینده‌پژوهی میان مدیران سازمان بیان کردند.

ایشان ادامه دادند آینده‌پژوهی تنها یک اقدام نیست که از جایی شروع و به جایی ختم شود بلکه آینده‌پژوهی نگاهی است که باید در سازمان حاکم شود و به فعالیت‌های آینده ما جهت دهد، به عبارت دیگر آینده‌پژوهی باید تبدیل به یک تفکر شود تا در برنامه‌ریزی‌ها اثر گذار شود. آینده‌پژوهی باید در برنامه‌های راهبردی سازمان ورود پیدا کند تا به پیشبرد اهداف سازمانی کمک کند. همانطور که برنامه‌های استراتژیک در سطح استان‌ها در حال پیگیری است، آینده‌پژوهی هم باید همه سازمان را به صورت کلی درگیر کند. ایشان همچنین بیان داشتند که تا کنون چندین جلسه هماهنگی با همکاران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی برگزار شده است تا ابعاد و اجزای این دوره آموزشی تدقیق شود و بدین وسیله از اعضای محترم پژوهشگاه کمال تشکر را دارم که در برنامه‌ریزی این سمینار هم‌فکری و مشارکت داشتند.

جناب آقای دکتر احترامی مدیر دفتر آینده‌پژوهی سازمان بهزیستی کشور سخنرانی خود را با عنوان آینده در گذشته ارائه کردند. ایشان در این سخنرانی اظهار داشتند که آنچه در آینده خواهیم داشت نتیجه رفتارهای درست و نادرست ما در گذشته است، بنابراین برای تحقق آینده مطلوب، باید از هم اکنون برنامه‌ریزی کرد. برنامه‌ریزی نکردن امروز برای آینده یعنی برنامه‌ریزی کردن برای شکست در آینده. ایشان در ادامه به پیشران‌های آینده اشاره کردند و موضوعاتی همچون نگرانی درباره منابع، جمعیت، تکنولوژی‌ها، موضوعات اقتصادی و نظایر آنها را برشمردند. آینده‌پژوهی به معنای مطالعه منظم آینده و در نظر گرفتن آینده‌های بدیل و شناسایی فرصت‌های آینده است. در جهان پر آشوب امروز، ابزار مداخله در روندها را باید بشناسیم و یاد بگیریم که چگونه از آن‌ها استفاده کنیم. آینده‌پژوهی به ما ابزاری می‌دهد که جهان را به سمت مطلوب هدایت کنیم. ایشان در ادامه اظهار داشتند که باید نیازها و فرآیند توسعه را بتوانیم به خوبی درک کنیم، مشارکت مردم را در شبکه‌های گوناگون گسترش دهیم و باید بتوانیم راهبردهایی را بر اساس چشم‌انداز مطلوب بشناسیم.

اساتید کارگاه در ابتدا انتظارات شرکت کنندگان را مورد سوال قرار دادند و شرکت‌کنندگان با مشارکت در این بحث به نکات ارزشمندی اشاره کردند. شرکت کنندگان دوره که از مدیران ستادی سازمان بهزیستی کشور بودند به مواردی مختلفی اشاره کردند، از جمله: روش‌های و الگوهای شناخت آینده، رابطه آینده‌پژوهی و دیده‌بانی، غایت و آرمان آینده‌پژوهی، کاربرد آینده‌پژوهی در زندگی کاری و شخصی، قابلیت تحلیل تحولات برای پیش‌بینی آینده، تبیین چشم‌انداز‌های ممکن سازمان، شناسایی هسته‌های در حال شکل‌گیری که آینده سازمان را تهدید می‌کنند، رویکردهای آینده‌پژوهی، نهادینه‌سازی تفکر آینده‌پژوهی، دورنمایی از وضعیت سازمان در پنج سال آینده، پیش‌بینی تهدیدها و فرصت‌های آینده، آینده‌پژوهی در حوزه اجتماعی، رابطه آینده‌پژوهی و ایجاد ارزش، الزامات آینده‌پژوهی، پارادایم‌های آینده‌پژوهی، نقش شناخت گذشته و حال در آینده‌پژوهی، ارتباط تفکر استراتژیک با آینده‌پژوهی، پیش‌بینی نیازهای اساسی جامعه در آینده، شناسایی آسیب‌هایی که سازمان با آن در آینده مواجه می‌شود؛ آسیب‌شناسی حال و برنامه‌ریزی برای آینده، طراحی آرمان‌شهر بهزیستی، صبغه آینده‌پژوهی در داخل کشور، افق دید سازمان در آینده‌پژوهی، ضمانت اجرایی آینده‌پژوهی، چگونه آینده‌پژوهی تبدیل به باور می‌شود، چطور از خطاهای آینده‌پژوهی می‌توان پیشگیری کرد، نهادینه‌کردن برنامه‌های راهبردی سازمان، کاربرد آینده‌پژوهی برای مدیران، آسیب‌شناسی آینده‌پژوهی، نحوه برخورد با مسائل کلان سازمان در آینده، مصادیق موفقیت آینده‌پژوهی در سایر حوزه‌ها، رابطه آینده‌پژوهی با واقع‌نگری، مفهوم تفکر محوری در جامعه، تا به حال چقدر آینده‌پژوهی می‌کردیم، چالش‌های آینده‌پژوهی در ایران، نیازمندی‌های قانونی برای چالش‌های ممکن بهزیستی، آیا در آینده‌پژوهی به دانش کشورهای دیگر نیاز است، از گذشته برای برنامه‌ریزی آینده استفاده کنیم، هدایت تغییرات آینده چگونه است.

مشارکت کلیه شرکت‌کنندگان به صورت فعال در اعلام انتظارات نشان از میزان اهمیت موضوع آینده‌پژوهی برای همکاران سازمان بهزیستی کشور و همچنین ظرفیت‌های بالای مشارکت در این کارگاه بود.

جناب آقای دکتر هاشمی، ریاست محترم سازمان بهزیستی کشور به عنوان سخنران اختتامیه دوره آموزشی آینده‌پژوهی پس از پایان دوره اظهار خوشحالی خویش را از آغاز فعالیت‌های آینده‌پژوهی در سازمان بهزیستی کشور ابراز داشتند. ایشان در ادامه افزودند: انشالله آینده‌پژوهی در شریان‌های مختلف سازمان و در تمامی نقاط رسوخ پیدا کند و توسط آن بتوانیم آینده را مدیریت کنیم. تاخیر زمانی در حوزه عملیات اجرایی مثل عمر است و برگشتی برای آن متصور نیست. آینده‌پژوهی باید به پویایی و تحرک سازمان کمک کند و  قد ظاهری سازمان را ارتقاء دهد. هر چند که این امر زمان بر است اما مدیران باید پافشاری کنند چرا که کشورهای توسعه یافته از مسیر آینده‌پژوهی جواب گرفته‌اند و ما نیز باید نهایت تلاش خود را در این زمینه معطوف کنیم. سازمان باید هوشیارانه به وظایف خود عمل کند، امید است تا با تکرار و استمرار این جلسات شاهد پویایی و افزایش بهره‌وری سازمان باشیم. ایشان در پایان از شرکت‌کنندگان خواستند تا متعهد شوند که در قالب گروه و تیم، این کار را به سرانجام برسانیم، وقت آن رسیده است که هم‌آواز و هماهنگ شده و این انسجام را در عمل نیز نشان دهیم.