تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۴

مجموعه مقالات همایش تلفن همراه هوشمند و سبک زندگی که خرداد ماه 1394، توسط گروه جامعه شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی و با حمایت موسسات و مراکز علمی برگزار شده بود، به صورت مشترک با پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات منتشر شد. در این مجموعه مقالات، ابعاد مختلف تاثیر تلفن همراه هوشمند بر زندگی و حیات اجتماعی از جمله هویت افراد، سبک زندگی، سرمایه اجتماعی، جنبشهای اجتماعی، ظرفیتها، آسیبها و چالشهای آن مورد بررسی قرار گرفته است.

در مقدمه این کتاب آمده است: «شبکه‌های اجتماعی مجازی امروزه به جزء جداناپذیر واقعیت زندگی اجتماعی ما تبدیل شده است. در دسترس بودن و امکان اتصال سریع و آسان به این شبکه‌ها از طریق تلفن‌های همراه هوشمند بر پیچیدگی‌های مسئله افزوده است؛ به‌طوری‌که هر روز ابعاد تازه­ای از این پدیده نمایان می­شود. ولی باید دقت داشت که حجم قابل توجه تهدیدهایی که از جانب این رسانه­ها و شبکه­ها متوجه حیات اجتماعی است ما را در تحلیل نقش آن‌ها دچار گمراهی نکند؛ زیرا نمی­توان و نباید نفوذ و گسترش بالای این شبکه­ها را در جامعه به عنوان عامل و عنصری آسیب­زا و تهدید کننده تلقی کرد، چرا که این شبکه­ها بیش از اینکه عامل و علت تغییرات در جوامع و حیات اجتماعی باشند پوشش دهنده و تکمیل کننده خلأهای موجود در جوامع مختلف هستند. تحولات زنجیره­وار سیاسی در خاورمیانه و کشورهای عربی -که از سال 2010 در منطقه آغاز شد- یا نقش پررنگ این شبکه­ها در کارزارهای انتخاباتی در کشورهای مختلف، حضور معنادار گروه­های حاشیه­ای و کم قدرت در این شبکه­ها و تحولاتی از این قبیل، بیشتر از محدودیت­ها و خلأهای نظام اجتماعی یا سیاسی حاکم بر این جوامع که توان و ظرفیتِ پاسخگویی به مطالبات این گروه‌ها را نداشته است نشات گرفته است و این شبکه­ها به عنوان ابزاری برای رفع این محدودیت­ها به خدمت گرفته شده است. چرا که نقش شبکه­های اجتماعی مجازی در تحولات خاورمیانه بیشتر نقش «برانگیزانندگی، بسیج و سازمان‌دهی اعتراضات و اطلاع­رسانی» بوده و این شبکه ها برای رفع محدودیت‌های موجود در این جوامع استفاده شده است. زیرا در این کشورها عمدتاً فضای سیاسی بسته بوده و نسبت به فعالیت گروه­های سیاسی مخالف، نهادهای غیردولتی و فعال شدن جامعه مدنی حساسیت­های زیادی از سوی قدرت حاکم وجود دارد. مطبوعات، رسانه­های جمعی و منابع خبری نیز عمدتاً در کنترل و انحصار حکومت قرار دارد و گروه‌های خارج از قدرت امکان چندانی برای دسترسی به این رسانه­ها برای بیان دیدگاه­های خود را ندارند. این محدودیت­ها باعث شده است تا این گروه­ها از رسانه­های جدید و شبکه­های اجتماعی نوظهور که خارج از کنترل دولت‌ها و نظام سیاسی حاکم هستند و یا کنترلی کمتری بر آن‌ها اعمال می­شود به عنوان ابزاری برای فائق آمدن بر محدودیت­ها استفاده کنند. به عبارت ساده­تر باید توجه داشت که در تحلیل نقش و ظرفیت­های این رسانه­ای نوین دچار شتاب­زدگی نشویم و در تحلیل­های خود از اطلاق قائم بودن تغییرات و تحولات اجتماعی به این رسانه­ها بااحتیاط رفتار کنیم».

کتاب «مجموعه مقالات همایش تلفن همراه هوشمند و سبک زندگی» شامل مقالات زیر است:

1. هویت، شبکه‌های اجتماعی مجازی و تلفن همراه هوشمند؛ سمیه رحمانی

2. سبک زندگی مجازی کاربران ایرانی اینستاگرام؛ محمد اسماعیل حق‌پرست / حوریه دهقان شاد

3. برساخت مفهوم زنانگی در جوک‌های جنسیتی شبکه مجازی وایبر؛ ام لیلا شیرمحمدی

4. نقش تلفن همراه در تعاملات اجتماعی؛ سوسن باستانی / زهره شهریاری

5. بررسی تأثیر تلفن همراه هوشمند بر میزان سرمایۀ اجتماعی دختران نوجوان؛ مهدی منتظرقائم / سمیرا بختیاریان

6. مطالعۀ «نمود خود» در سلفی­های کاربران ایرانی شبکۀ اجتماعی اینستاگرام؛ مهدی منتظر قائم / زهرا صبور نژاد

7. بررسی رابطۀ سبک زندگی و مصرف فناوری‌های ارتباطی در بین جوانان؛ محسن سلیمی امان‌آباد / ابراهیم صالح‌آبادی / هدا حلاج زاده

8. نگرش دانشجویان به تأثیر شبکه‌های مجازی بر روابط خانوادگی؛ فاطمه فلاح مین باشی / محمد آقاسی

9. بررسی تأثیر استفاده از شبکه‌های اجتماعی بر روابط زوجین؛ دکتر ابراهیم حاجیانی / حمیدرضا محمدزاده

10. مطالعۀ شیوه های نظارتی مادران بر استفاده نوجوانان از تلفن همراه هوشمند؛ مهدی منتظر قائم / فاطمه حاجی کاظم طهرانی

11. بررسی نقش تلفن همراه هوشمند در جنبش‌های اجتماعی؛ رسول صفرآهنگ / جواد مختار رضایی

12. آموزش، حلقۀ مفقوده در استفادۀ بهینه و مطلوب از تلفن همراه هوشمند؛ راضیه تدین نبوی / فرناز کشاورز محمدی / پوراندخت خدابخش / فریبا مراد نوری

13. میزان و نحوۀ مصرف تلفن همراه هوشمند؛ شراره مهدی زاده / نرگس طالبی تماجانی

14. بررسی میزان و نحوۀ استفادۀ دانشجویان از تلفن همراه هوشمند؛ غلامرضا اسکندریان/ هادی برغمدی

15. کاربردهای حرفه‌ای تلفن همراه هوشمند در روزنامه‌نگاری ایران؛ سعید ارکان‌زاده یزدی

16. درآمدی بر مطالعۀ دگرگونی نوشتار فارسی در پیام‌های ارسالی کاربران وایبر؛ هادی خانیکی / سیده ثریا موسوی

17. بررسی جایگاه و نقش اکوسیستم تلفن همراه هوشمند در توسعۀ اشتغال و کارآفرینی؛ شیوا مرادی / نادر نادری

18. ظرفیتها و آسیبهای شبکۀ اجتماعی موبایلمحور در جامعۀ ایرانی؛ یوسف خجیر

19. آسیب‌شناسی تلفن همراه هوشمند در بعد تربیت اجتماعی؛ امیر نوری‌زاده

20. سناریوهای آیندۀ تعامل انسان و تلفن همراه هوشمند؛ علیرضا کتابدار / محمدمهدی مولایی

کتاب «مجموعه مقالات همایش تلفن همراه هوشمند و سبک زندگی» با قیمت 20 هزارتومان درکتابفروشی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی، به نشانی تهران، خیابان انقلاب، خیابان ابوریحان، خیابان شهید وحید نظری، پلاک 47 در دسترس است.