تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۸

نشست «بررسی و سنجش هویت مدرن» چهارشنبه 20 بهمن ماه، با سخنرانی دکتر ابراهیم حاجیانی برگزار شد.

در این نشست طرح پژوهشی «سنجش و اندازه گیری هویت مدرن در جامعه ایران» توسط مسئول طرح دکتر ابراهیم حاجیانی ارائه و یافته ها و دستاوردهای آن تبیین شد. حاجیانی در این پژوهش به بررسی وضعیت هویت مدرن در جامعه ایران پرداخته و پرسش اصلی آن «شدت شاخص اصلی و ابعاد هویت مدرن در جامعه ایرانی» بوده است.

روش این پژوهش، پیمایش و ابزار آن پرسشنامه بوده و جامعه آماری آن، کلیه شهروندان 18 سال به بالا در سراسر کشور را شامل می شود.

بر اساس توضیحات حاجیانی، تعداد اعضای گروه نمونه 1291 نفر بوده که به­صورت خوشه­ای از استان­ها و به­صورت تصادفی در هر استان، نمونه­گیری انجام شده است.

یافته­های این پژوهش نشان می­دهد، خصلت ارزش­مدارانۀ هویت مدرن بر سایر خصلت­ها تفوق دارد و پس از آن، وجه رفتاری، احساسی و در نهایت شناختی هویت مدرن قرار دارند. به گفته حاجیانی، بر اساس نتایج این پژوهش، بعد هویت جهانی بیشترین شدّت را در میان ابعاد هویت مدرن دارد و ابعاد دیگر یس از آن قرار می­گیرد.

حاجیانی تشریح کرد: بر اساس یافته های این پژوهش، وجوه ضروری مدرنیته-مانند هویت جهانی، بعد سیاسی، برابری­خواهی و در زمانه بودن- در برابر وجوه دیگری مانند بعد اجتماعی، غرب گرایی و دنیاگرایی که به­نظر می­رسد در برخی نقاط، در تقابل با پس­زمینه فرهنگی مردم ایران قرار می­گیرد؛ در وضعیت هویتی مردم ایران حضور قوی و پررنگ و تثبیت شده دارد.

نشست «بررسی و سنجش هویت مدرن» با حضور اعضای گروه جامعه شناسی و در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاددانشگاهی برگزار شد.