به‌روز شده در: ۲۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۶:۳۸
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۶:۱۶

این گروه در سال 1374 تأسیس شده است و موفق به گرفتن موافقت قطعي در تاریخ 15/5/1381 شده است.

اولين شبكه برنامه گروه پژوهشي الهيات با عنوان «الهيات و مقتضيات نظام جمهوري اسلامي ايران» در سه محور انديشه سياسي در اسلام، فرهنگ اسلامي و عدالت اجتماعي اجرا شد. شبكه برنامه دوم گروه با عنوان «دين و عقلانيت نوين» شامل 4 طرح به تصويب رسيد و در سال 1389 به پايان رسيد.

سومين شبكه برنامه گروه در سال 1390با عنوان «انسان شناسي مقايسه‌اي» تصويب شد. در اين شبكه برنامه در دو محور اصلی زير و در قالب 14پروژه به بحث انسان‌شناسي پرداخته مي‌شود:

ـ انسان توصیفی( وضع موجود انسان)

ـ انسان متعالی(وضع مطلوب انسان)

مهمترين طرح‌هاي انجام شده گروه در زمينه‌هاي زير هستند:

1. عرفان و شهادت

2. تعميق باورهاي ديني

3. بحرانهاي انسان معاصر

4. عدالت در آراء متفكران

5. دين و شادي

اکنون با توجه به ضرورت های تولید علم بومی و نیازهای ملّی و منطقه ای و فرامنطقه ای جمهوری اسلامی ایران، محورهای فعالیت گروه پژوهشی الهیات و معارف اسلامی در موضوعات زیر متمرکز است.

- توليد و پيشرفت دانش‌هاي مرتبط با علوم انساني بومي

- برنامه ريزي علمي و پژوهشي براي ايجاد تمهّز گروه پژوهشي در انسان شناسي اسلامي مسبوق به الهيات و معرفت شناسي اسلامي با تكيه بر مصحف شريف قرآن، سنّت نبوي و سيرة ائمه هدي صلوات الله عليهم

- صحيفة ارجمند نهج البلاغه ، فلسفه و حكمت اسلامي، فقه و عرفان

- زمينه‌هاي مشاركت پژوهشگاه در حصول به توليد منظومة دانشي ابتنا يافته بر فقاهت و حقوق اسلامي و سبك زندگي اسلامي – ايراني