به‌روز شده در: ۰۲ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۲
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۵

نشست انجمن جامعه شناسی ایران با سخنرانی مهندس ایرج قاسمی تحت عنوان "پیامدهای مدرنیته در شهر" و دکتر یعقوب موسوی عضو شورای علمی گروه با عنوان "شهر جهانی" روز يكشنبه 20/12/91 در محل انجمن برگزار شد.

در اين مراسم سخناني پيرامون مدرنيته عنوان شد كه خلاصه اي از آن به شرح زیر می باشد:

"مدرنیته" به مثابه تمدن جدیدی که در چند قرن گذشته در اروپا و آمریکای شمالی پیدایش و گسترش یافت و در اوایل قرن بیستم کاملاً آشکار گشت، تغییرات زیادی در ابعاد تکنولوژیکی و فکری و جهان‌بینی بوجود آورد. مدرنیته در مهد خود طی یک فرایند و به صورت «پروسه» طبیعی تغییر اجتماعی شکل گرفت و بسط یافت. در صورتی که در کشورهای دیگر به ویژه در جهان سوم به صورت «پروژه» تعریف شده و اغلب به وسیلۀ «حاکمان» بر جامعه وارد می‌شود. فرایند مدرنیزاسیون بر فرم‌های فضایی تاثیر گذاشت. به طوری که می‌توان گفت؛ "شهر" مکان "تجربۀ مدرنیته"، دستورالعمل پنهان مدرنیته و به تعبیر لایون، همچون کوره‌ای است که مدرنیته در آن شکل و قالب می‌گیرد و بازآفرینی می‌شود و خلاصه اینکه آشکارترین چهره خود را در شهر نمایان می‌سازد. هر جامعه‌ای، متناسب با وضعیت کلی اجتماعی و تجربۀ تاریخی منحصر به فردش، شیوۀ تولید خاصی برای "تولید فضا" را دارد. از این رو هر جامعه‌ای متناسب با شیوۀ تولید فضا، با چالش‌های خاصی نیز روبروست. به همین دلیل شهرها و شکل و فرم سنتی آنها در کشورهای در حال توسعه تحت تاثیر طرح‌های توسعه و برنامه‌های مدیریت شهری قرار گرفت و مدرنیسم که خود را در برنامه‌ها و طرح‌ها نشان داد، به همراه پیامدهای فضایی و کالبدی خواسته و از پیش اندیشیده شده، پیامدهای ناخواسته‌ای نیز برجای گذاشته است. به طوری که عده‌ای فقط با دیدن پیامدهای ناخواسته مدرنیته معتقدند که با این فرایند شهر از میان خواهد رفت و از مرگ و زندگی کلانشهرها سخن گفته شده است. به هر روی مدرنیته پیامدهای خود را بر شهر گذاشته که مهمترین آنها عبارتند از:

- ستیز با آنچه ماندنی است

- گسست از گذشته و تاریخ