ارائه گزارش نهایی طرح پژوهشی «بررسی نقش و عملکرد جهاد دانشگاهی در دوران دفاع مقدس»

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، در این جلسه مجری طرح، آقای سیّدحمید رئوف به ارائه خلاصه نتایج و دستاوردهای این پژوهش پرداخت. ایشان در بیان فرایند اجرای طرح، چنین گفت که پس از انجام مصاحبهها و تحلیل تفسیری آنها، روایتهایی با محوریت اقدامات فرهنگی و تخصصی استخراج شد و مستندات بدست آمده نیز در قالب جداولی در انتهای روایتها درج شد. مجری طرح همچنین در خصوص نتایج این طرح بیان کرد که ماحصل اقدامات و ایفای نقشها از سوی جهاددانشگاهی در حوزههای مختلف را میتوان در سه سطح عمده زیر معرفی کرد:
- فعالیتهای فرهنگی ـ اجتماعی. در این فعالیتها، بازوی فرهنگی کشور در دانشگاه و ارتباط آن با جامعه، جهاد دانشگاهی بوده که همة توان خود را در جهت خدمت به انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بکار برده است. جهاد به عنوان بازوی فرهنگی کشور در نسبت با دانشگاهها و ترویج فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس در عموم جامعه، این فعالیتها را در دو سطح زیر به انجام رسانده است:
الف) اقدامات فرهنگی ـ دانشگاهی، همچون: فعال کردن ظرفیتهای دانشگاهی در جهت ترویج و رشد فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس؛ برگزاری یادبودها و مراسمات فرهنگی مرتبط با شهدا؛ برگزاری شب شعر و تئاتر دانشجویی با موضوع دفاع مقدس در کشور.
ب) اقدامات فرهنگی ـ اجتماعی، همچون: دیدار از خانواده شهدا و پیگیری وضعیت خانواده رزمندگان دانشجو؛ برگزاری راهپیمایی و حضور اجتماعی متناسب با مناسبتهای جبهه و دفاع؛ برگزاری اردوهای زیارتی (مشهد) برای خانوادههای شهدا.
- فعالیتهای مهارتی، فنی و تخصصی. در این فعالیتها، بواسطة دسترسی مستقیم جهاد دانشگاهی به ظرفیت علمی و تخصصی در کشور (دانشگاهها)، بازوی مشورتی و عملیاتی صنایع مختلف (حوزه اقتصاد و نظامی) بوده و جهاد همة این توانمندی را در خدمت انقلاب و دفاع مقدس عرضه کرده است. جهاد به عنوان ظرفیت علمی کشور در قالب ارائه خدمات تخصصی به جامعه و جبههها این فعالیتها را در دو سطح زیر به انجام رسانده است:
الف) فعالیتهای تخصصی اجتماعی، همچون: حضور فعال در حوزه سلامت؛ حضور فعال در بازسازی صنایع و احیاء آنها؛ ارتقاء کیفی و رشد صنایع کشور در جهت خودکفایی؛ تقویت بنیه دفاعی شهرها و نیروگاههای کشور (بالونهای هیدروژنی، پناهگاههای چند منظوره، عایقسازی مناطق مسکونی برای احتمال بمباران شیمیایی).
ب) فعالیتهای تخصصی نظامی، همچون: مشارکت در رفع کاستیها و ملزومات ضروری جبههها (نیروی هوایی، نیروی زمینی، نیروی دریایی)، طراحی، ساخت، ایجاد خط تولید و انتقال دانش فنی بهرهبرداری در حوزه نظامی (موشک، گلولههای توپ، عایق، و ...)؛ حضور در حوزة اطلاعاتی جنگ (ساخت دستگاههای رمز و ساخت پهباد)؛ خدمات فنی و تجهیز ادوات و ماشینآلات نظامی ـ جنگی؛ اعزام نیروی متخصص به جبههها برای رفع نیازهای مستقیم دفاع (کادر درمان، نیروی فنی مخابراتی، نقشهکشی و ...).
- فعالیتهای پژوهشی ـ زیربنائی. در این فعالیتها، واحدهای جهاد دانشگاهی و خصوصاً گروه علوم انسانی با دارا بودن دانش لازم و تعهد اسلامی و انقلابی، توان خود را در خدمت به جامعه و دفاع از کشور قرار داده و با هدفگذاری در حوزه ابعاد انسانی جنگ و بحث جنگ روانی و تبلیغات روانی، خدمات ارزندهای به جامعه و جبهههای جنگ به انجام رساند. جهاد دانشگاهی بواسطة دارا بودن از زیرساختهای علمی مرتبط با جامعه انسانی، امکان کاستن هزینههای جنگ تحمیلی را در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی جنگ در کشور و کاهش هزینههای جنگ در قالب ایجاد تأثیرات روانی بر دشمن و تضعیف آنها، دنبال میکرد. این فعالیتها به دو سطح زیر قابل تقسیم است:
الف) کاهش آسیبهای اجتماعی جنگ در کشور، همچون: ارزیابی علمی وضعیت خانواده و فرزندان شهدا در جامعه؛ پیگیری مشکلات و نیازهای جانبازان کشور به صورت علمی؛ بررسی وضعیت خانوادههای جنگزده؛ مشارکت در طرح بازسازی مناطق جنگزده.
ب) کاهش هزینههای جنگ و ایجاد تأثیرات روانی بر دشمن و تضعیف آنها، همچون: حضور در اهواز و ایجاد ستادی برای جنگ روانی؛ حضور پژوهشی در میادین جنگ و مصاحبه با رزمندگان و اسرای عراقی در زمان دستگیری؛ پیگیری و فعال کردن ستاد تبلیغات جنگ در اهواز در جهت تضعیف خطوط دشمن؛ تولید محتواهای هدفمند (صوت و متن) در جهت اثرگذاری بر وضعیت روانی سربازان دشمن.
در پایان نیز بر این نکته تأکید شد که نتایج این پژوهش تنها مربوط به نُه واحد از میان واحدهای جهاددانشگاهی است و لذا نمیتواند آئینه تمام نمای همة عملکردهای جهاد دانشگاهی و تلاش همه جهادگران در دوران دفاع مقدس باشد؛ بلکه تنها اولین قدم برای ارائه بخشی از آن تلاشهاست. امید آنکه مسیر ثبت و ضبط تاریخ شفاهی و حفظ میراث هویتی ـ تاریخی جهاد دانشگاهی در خصوص دیگر واحدها و در مصاحبه با دیگر اشخاص دنبال شود و مستندات و شواهد تاریخی نیز به عنوان اسناد عملکردها و رشادتهای جهادگران در ایام دشوار دفاع از کشور، حفظ و جمعآوری شود.
نظر شما :