برگزاری نشست تخصصی هوش مصنوعی در علوم انسانی و مطالعات اجتماعی

۱۴ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۲۳ کد : ۷۷۳۴۴ اسلاید اصلی نشست و سخنرانی ها
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی با هدف توسع و نظام مند نمدن مجموعه فعالیت های پزوهشی و آموزشی خود در زمینه هوش مصنوعی و حرکت در مسیر سند ملی هوش مصنوعی جمهوری اسلامی ایران، نشست تخصصی هوش مصنوعی در علوم انسانی و مطالعات اجتماعی را در تاریخ یکشنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۳ برگزار کرد.
برگزاری نشست تخصصی هوش مصنوعی در علوم انسانی و مطالعات اجتماعی

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، این نشست با حضور مسئولین و اعضای هیأت علمی پژوهشگاه و جمعی ازمدعوین فعال در این زمینه همچون آقای دکتر اصغری(رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی)، حسین شیخ الاسلام و محمد عطار برگزار شد. دکتر رنجبرکی رئیس پژوهشگاه با اشاره به هدف گذاری جمهوری اسلامی برای قرار دادن کشور در زمره 10 کشور برتر دنیا در عرصه هوش مصنوعی گفت: بر اساس شاخص آمادگی هوش مصنوعی موسسه اکسفورد که به طور سالیانه گزارش رتبه بندی کشورها را ارائه می کند، امریکا، سنگاپور و انگلیس به ترتیب و بر اساس ارزیابی این موسسه، در جایگاه اول تا سوم در سال 2023 قرار دارند. چین در این رتبه بندی جایگاه 16 را احراز کرده است. جمهوری اسلامی بر اساس شاخص انتشار مقالات در حوزه هوش مصنوعی جزء 20 کشور برتر دنیاست، اما نتوانسته در هر سه رکن این شاخص شامل دولت، بخش فناوری و داده ها و زیر ساخت جایگاه مناسبی را کسب کند.

رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی با اشاره به تاکیدات و دستورات مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر حضور فعال ایران در این عرصه، همچنین تدوین سند ملی هوش مصنوعی و تاسیس سازمان ملی هوش مصنوعی در سال جاری گفت: بر اساس بند ج- ماده 65 برنامه هفتم توسعه و پیشرفت و ابلاغ برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی و قرار گرفتن این موضوع در فهرست طرح های پیشران و اقتدار آفرین برنامه هفتم توسعه کشور، سیاست پژوهشگاه حضور موثر در این عرصه با رویکرد علوم انسانی و مطالعات اجتماعی است.

در این نشست آقای دکتر اصغری رئیس پزوهشکده فناوری اطلاعات و فناوری علمی جهاد دانشگاهی به بررسی نقش هوش مصنوعی در علوم انسانی و مطالعات اجتماعی پرداخت. ایشان تاکید نمودند هوش مصنوعی را فراتر از فناوری باید دید. این عرصه یک اتمسفر است و همه گروه های پژوهشی علوم انسانی و مطالعات اجتماعی باید این اتمسفر را فهم و حس کنند بعنوان نمونه یکی از ابعاد درنرم افزاری زیر ساختی هوش مصنوعی زبان شناسی است که بایستی با توجه بهفعالیت های علمی صورت گرفته در گروه زبان و ادبیات فارسی پژوهشگاه مورد توجه بیشتر قرار گیرد و با همکاری با سایر نهادهای علمی اجرایی و تلاش برای بروزرسانی و پیاده سازی سند ملی« خط و زبان فارسی» مورد تاکید و کاربرد قرار گیرد و از ظرفیت های آن به خوبی بهره مند شوند. وی همچنین به وظیفه پژوهشگاه در حوزه حراست و پاسداری از زبان ترازو و معیار در این دوره تاکید و خواستار ایفاء نقش در چارچوب سند ارتقاء خط و زبان فارسی شد.

در ادامه آقای حسین شیخ الاسلام دیگر سخنران این نشست نیز بر تبیین ارتباط هوش مصنوعی و علوم انسانی و اجتماعی پرداختند و با تشریح 7 پرسش اساسی در این عرصه بیان نمودند که هوش مصنوعی با موضوعاتی چون دین، عقل بشری، سیاست، عاملیت، اخلاق، کنترل و مفاهیم بنیادین ارتباط تنگاتنگی دارد. وی بررسی به این پرسش های بنیادین در حوزه هوش مصنوعی را مستلزم تولید نظریه های بومی توسط محققان و پژوهشگران علوم انسانی و اجتماعی دانست.

محمد عطار دیگر سخنران این نشست به تشریح ابعاد حقوقی و مواجهه کودکان و نوجوانان با هوش مصنوعی پرداخت و از مدیران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی خواست به این حوزه ها به صورت علمی و دانشگاهی ورود کنند.

آقای دکتر پور علی از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ضمن اشاره به برنامه توسعه هفتم کشور اشاره داشتند که نظریه پردازی در حوزه نوین هوش مصنوعی یکی از برنامه های آتی کشور خواهد بود. همچنین برگزاری دوره ها و کارگاه های اموزشی و ترویجی در حوزه هوش مصنوعی در کشور بیانجامد. هوش مصنوعی بعنوان یک عامل ساختاری و بنیادین در زیر بخشهای مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کشور در نظر گرفته بشود و هرگونه نگرش صرف تکنیکی و حتی به هوش مصنوعی می تواند زمینه ساز بروز پیامد های منفی اجتماعی- فرهنگی شود. این تجربه در گذشته در ورود سایر فناوری های نوین همانند تلفن همراه، اینترنت و .... قابل مشاهده است و بایستی از این تجارب درس گرفته شود. بخصوص که در فراگیری و تأثیرگذاری هوش مصنوعی بسیار گسترده تر و عمیق تر از فناوری های قبلی است.


نظر شما :